kabouterMan

allemaal zo lekker ....

recepten

Amandes de Mer à la Willem

  • 8 amandes de mer
  • 1 wortel
  • 50g knolvenkel
  • 150 ml Sancerre (of andere droge witte wijn)
  • 100 ml water
  • takje tijm
  • vers gemalen zwarte peper
  • grof zeezout
  • boter
  • ongepelde teen look

Wortel en knolvenkel in flinterdunne reepjes snijden. Verhit de boter. Bak de wortel eventjes. Voeg tijm, wijn, schelpdieren, look, zout en peper toe, dek af. Voeg na 1 minuut de venkel toe. Als de schelpdieren open zijn is het gerecht klaar. Dien dadelijk op met geroosterd meergranenbrood met boter bestreken en een glas koele droge witte wijn.

Deze hoeveelheid is voor een voorgerecht.

Bonito Dashi

  • 8 cm Kombu
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels bonitovlokken

Doe kombu in het water. Breng het water langzaam aan de kook. Verwijder net voor het kookpunt de kombu. Voeg een glas koud water en daarna de bonitovlokken toe. Verwijder de pan dadelijk van het vuur wanneer het water terug kookt. Als de bonitovlokken op de bodem liggen (na ongeveer giet je het vocht door een fijne zeef.

Brik met Inktvisei (voor 2 personen)

  • 4 à 5 kleine of 2 grote pijlinktvissen (calamares) (of inktviskoppen & tentakels van 8 à 10 kleine inktvissen of 3 à 4 grote)
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen look, gesnipperd
  • handvol fijngesneden koriander
  • zout
  • pepertje (naargelang sterkte) in stukjes
  • 2 eieren
  • 100 ml visfond (zalm of andere vette vis)
  • 2 brikvellen

Kuis de inktvis. Verwarm olie in de pan. Fruit hierin pepertje en ui. Voeg inktvis en look toe. Laat alles fruiten. Voeg de visfond samen met de korinader toe.
Proef of er eventueel wat zout bij mag.
Laat het vocht volledig wegdampen.
Neem een brikvel, leg de helft van de vismengeling in een hoopje in het midden.
Breek hierop het ei.
Vouw het vel toe en bak 30 sec aan elke kant.
Dien dadelijk op versierd mat een takje koriander of peterselie.

Smakelijk!

Verrukkelijke garnaalstaarten

  • garnaalstaarten (of scampi's, rivierkreeftstaarten, ...)
  • grof zout
  • olijfolie
  • bechamelsaus
  • curry (liefst pikante)
  • tomaten

Olijfolie verhitten en grof zout toevoegen.
Hierin de garnaalstaarten bijna gaar bakken.
Saus bereiden door aan een bechamelsaus wat currypoeder en stukjes gepelde en ontpitte tomaat toe te voegen.
Deze saus bij de garnaalstaarten voegen.
Even laten sudderen.
Genieten maar ...

Chocoladecake

  • 6 eieren
  • 250 gr suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 250 gr fondantchocolade
  • 2 el melk
  • 200 gr boter op kamertemperatuur
  • 3 el maïzena
  • 100 gr amandelpoeder
  • 1/2 tl bakpoeder

De cakevorm beboteren. De oven voorverwarmen op 200°C. Eiwitten en eidooiers scheiden. De eidooiers met de suiker kloppen tot een schuimig mengsel. De chocolade in de melk smelten au bain marie. Voeg bij de eidooiers. Voeg de maïzena, amandelpoeder en bakpoder toe. De zachte boter in kleine stukjes toevoegen en goed mengen. Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel door het deeg. Het deeg in de vorm gieten en gedurende 45 minuten bakken op 190°C. Controleren met een breinaald, op een rooster leggen en laten afkoelen. Geloof me, dit is wreed lekker.

rabarbertaart

brokkeldeeg of zanddeeg

  • 180 gr volkorenbloem
  • een snuifje zout
  • 1 ei
  • 80 gr koude boter
  • 3 eetlepels rietsuiker

Zeef de bloem met een snuifje zout in een kom. Meng hierdoor de in blokjes gesneden koude boter. Nu bekom je een brokkelig deeg waar de suiker door gemengd kan. Als laatste het losgeklopt ei toevoegen. Even kneden en minstens een half uur op een frisse plek, afgedekt met folie of zo, laten rusten.

taartje bakken

  • ongeveer 4 schone stengels rabarber, gewassen, afgedroogd en in stukken van ca 3cm gesneden.
  • een eetlepel bloem met een eetlepel suiker vermengd
  • liefst fairtrade rietsuiker

De taart is al bijna klaar. Verwarm de oven op 180°C. Rol het deeg uit voor een taartvorm van ca 24cm doorsnede. Leg het deeg in de vorm en prik enkele gaatjes met een vork. Bedek de bodem met het mengsel van bloem en suiker. Leg hierop de rabarber in één laag en bestrooi rijkelijk met suiker. Bak de taart 40min. Jammer dat er veel suiker bij moet maar vergeet dat en geniet. Rabarber kan je best gebruiken voor eind juni ...

meidrank

Een glas koude witte wijn met daarin enkele bloemetjes van onze-lievevrouwe-bedstro, een stukje aardbeiblad en zwarte besblad. Misschien nog wat vrienden uitnodigen en de sfeer zit er goed in, geloof me. Met zon en hogere temperaturen is dit de max.